Hypotheekrente zal verder dalen

Experts hebben in maart 2016 aangegeven dat de hypotheekrente waarschijnlijk nog verder zal gaan dalen. De hypotheekrente staat op dit moment al op een dieptepunt, maar de economische groei wil nog steeds niet van de grond komen, waardoor ook de hypotheekrente onder druk zal blijven staan. Het is dus een perfect moment om op zoek te gaan naar een huis. Heb je echter al een hypotheek, dan is het een goed moment om eens te gaan praten met je hypotheekverstrekker. Het oversluiten van de hypotheek, ofwel opnieuw onderhandelen over de rente en de voorwaarden, kan namelijk flink wat geld opleveren.

Hoe zeker is dit?

Het is nooit met zekerheid te zeggen wat de rentes zullen gaan doen in de toekomst, maar alles wijst erop dat de economie niet snel aan zal trekken. Tel hier nog eens bij op dat de ECB graag wil dat de banken leningen verstrekken, en het is al snel duidelijk dat de hypotheken een goede basis zijn. De banken willen namelijk graag zekerheid, om slechte leningen te vermijden, en een hypotheek heeft een onderpand, waardoor er altijd een basis van zekerheid is. De lagere rentes die de banken van de ECB kunnen krijgen, betekenen direct dat de hypotheekrente onder druk gezet zal worden. Het geld mag niet rollen, het geld moet rollen, aldus Draghi.

Wat betekent dit nou voor de huiseigenaren? Het betekent dat de kans groot is dat je teveel rente betaalt voor de huidige hypotheek, omdat deze afgesloten is op een moment dat de rente hoger stond. Wanneer er een clausule in de overeenkomst is opgenomen over heronderhandelingen, dan is dit het moment om daar eens naar te kijken. Staat dit er niet in, dan is het alsnog handig om even een afspraak te maken met de hypotheekverstrekker. Het kan namelijk goedkoper. Wanneer de bank of verstrekker niet mee wil werken, is er altijd nog een andere optie. Je kunt de hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder. Dat lijkt wellicht veel werk, maar het kan je honderden euro’s op jaarbasis besparen. Dat is bijna een volledige vakantie!

Wanneer stijgt de rente weer?

Voor de pensioenen is het uiteraard slecht, dus veel mensen vragen zich af wanneer de rente weer zal gaan stijgen. Een echte stijging zal naar alle waarschijnlijkheid niet in 2016 plaatshebben. Of het in 2017 zal gaan gebeuren, hangt af van de economische situatie. Zolang de economie niet gaat groeien, blijven de rentes laag omdat hier mee gestuurd wordt door de ECB.