Rente toe op de hypotheek?

De mensen die een hypotheek hebben met een variabele rente, die mogen al een paar maanden de vuistjes dicht knijpen. Dankzij de economische crisis is de rentestand namelijk flink lager komen te staan en dit heeft flinke gevolgen gehad voor de hypotheekrente. De mensen die een variabele rente kozen voor de hypotheek, die hebben de kosten voor de rente sterk zien dalen. Afgelopen week kwam de hypotheekrente echter ineens zo laag te staan dat deze negatief werd. De kranten werden direct volgeschreven over de mensen die geld terug zouden krijgen op de hypotheek en de reacties waren meer dan massaal. Maar geld terugkrijgen op je hypotheek, werkt dat echt zo?

Theorie versus praktijk

In theorie volgt de bank bij een variabele rente de rentestand en houdt hierbij een kleine marge aan om een zekerheid te kunnen hebben. Wanneer de hypotheekrente negatief wordt, zou de bank dus in theorie geld toe moeten leggen op de hypotheek. Dit is een theoretische benadering die in nagenoeg geen enkel geval gevolgd zal worden. De meeste banken hebben een clausule opgenomen in de voorwaarden, waarbij de 0 de minimale waarde van de rente is bij een hypotheek met een variabele rente. Wanneer de hypotheekrente negatief is, wordt deze dus uiteindelijk als 0 berekend. Het levert dus geen geld op, maar wat zou het, je hebt ineens een hypotheek die gratis is.

Het is sterk de vraag hoe deze situatie zich verder gaat ontwikkelen. Experts en economen zeggen dat de neergang van de rente nog niet ten einde is. Dit heeft onder andere te maken met de ECB die geld lenen ineens gratis gemaakt heeft voor de banken. Het geld moet rollen. Deze beleidswijziging zorgt voor een lagere rentestand die in veel gevallen doorberekend moet worden. Aangezien de banken geen geld meer weg kunnen zetten bij de ECB (hiervoor moeten zij nu betalen), is het aannemelijk dat de huizenmarkt hiervan zal gaan profiteren. Dit is echter alleen het geval wanneer er ook genoeg nieuwe hypotheken uitgeschreven worden. En hoeveel motivatie heeft een bank op het moment dat de rente negatief is?

Hoe dit verder zal gaan, is pas na de aankomende weken duidelijk te zeggen. De verschillende banken moeten nog reageren op de berichtgeving. Wat wel duidelijk is, is dat het geld lenen naar verluid nog goedkoper zal worden wanneer de ECB doorgaat met de beleidsvoering die het nu ingeslagen is in de hoop dat de economie weer aangejaagd zal kunnen worden.