Waar moet je op letten met geld uitlenen aan vrienden?

Er bestaat de kans dat een vriend of een familielid naar je toe komt om je te vragen om een lening. Dit kan te maken hebben met de aankoop van iets nieuws, of het betalen van lopende schulden. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat deze persoon de lening spontaan terug zal betalen op een latere termijn, maar in veel gevallen loopt dit uit op problemen die moeilijk op te lossen zijn. Daarom is het altijd verstandig om de juiste stappen te zetten op voorhand, zodat je zeker weet dat je het geld terug kunt krijgen. Wat zijn de dingen waar je zeker op moet letten wanneer je besluit om geld uit te lenen aan familie of vrienden?

Schriftelijke overeenkomst

Er zijn genoeg mensen die kleinere bedragen uitlenen aan vrienden of familie. Het gaat dan om honderd euro of minder. Wanneer het bedrag hoger komt te liggen, is het goed om een schriftelijke overeenkomst te maken. Het schrijven van ‘lening’ bij een overboeking is namelijk geen enkel wettelijk bewijs voor het uitschrijven van een lening. Weigert de persoon terug te betalen, dan heb je wettelijk geen poot om op te staan. Je hebt een geschreven overeenkomst nodig waarbij de persoon bekent schuld te hebben bij jou (een schuldbekentenis dus), waarbij het bedrag voluit geschreven is, en waarbij de handtekening van beide personen aanwezig moet zijn. Mist één van deze factoren, dan is de overeenkomst wettelijk niet houdbaar in een rechtszaal. Uiteraard gaat iedereen er van uit dat het nooit zo ver zal komen, maar de realiteit is in de meeste gevallen toch anders.

Wees realistisch

Wanneer je met een overeenkomst aankomt, is de kans groot dat de vriend of het familielid zal vragen of je hem of haar niet vertrouwt. Hier moet je vooral niet op in gaan. Het is goed om realistisch te zijn in deze situatie. Vertel de persoon dat je het belangrijk vindt om zekerheid te hebben, zodat de relatie tussen jullie niet in gevaar kan komen. Het gaat namelijk vaker fout dan goed in zulke constructies en wanneer er veel geld in het spel is, kunnen mensen vreemde sprongen maken. Zorg er altijd voor dat de afspraken rond afbetalen, interest en de termijnen duidelijk zijn voor beide partijen, zodat jullie elkaar aan kunnen spreken op het niet volgen van de afspraken op het moment dat de overeenkomst geschonden wordt.