Wel of niet lenen voor een nieuwe auto?

Van alle leningen die afgesloten worden, heeft het grootste gedeelte te maken met de aankoop van een huis, of een nieuwe auto. Het eerste is uiteraard logisch. Er zijn weinig mensen op de wereld die een huis kunnen betalen met het geld dat op de bank staat. Is dat wel het geval, dan is het nog maar net de vraag hoe wenselijk het is om al het spaargeld ineens in een huis te stoppen. Maar hoe zit het met de aankoop van een nieuwe auto? Is het echt wel verstandig om daar geld voor te lenen? Veel mensen zullen het idee hebben van niet, maar wanneer zij de berekening maken, moeten zij toegeven dat zij fout zaten. Wat zijn de factoren waar je op moet letten wanneer je wilt kijken of een lening voor een nieuwe auto wel of niet verstandig is?

De kosten van de auto

Hoe ouder een auto wordt, hoe duurder deze auto maandelijks is. Elke auto wordt op een gegeven moment ouder, en ouderdom betekent niets anders dan slijtage. De remmen moeten vervangen worden, er moeten nieuwe banden op, de riemen moeten vervangen worden en zo wordt de lijst steeds langer. Het verbruik van een oude auto ligt vervolgens ook nog eens hoger dan het verbruik van de auto’s van tegenwoordig. Moet de auto binnenkort naar de garage, dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken wat de opties zijn. Het constant repareren van oudere auto’s is namelijk helemaal niet zo vanzelfsprekend als regelmatig gedacht wordt. Sterker nog, in sommige gevallen is het weggegooid geld. Want is de auto het nog wel waard?

Nieuwere auto’s komen met een bepaalde garantie. Gaat er iets kapot in de eerste maanden dat je de auto hebt, dan is de kans groot dat dit onder de garantie valt. De waarde van de auto daalt wel snel. Wanneer je in een nieuwe auto gaat rijden, daalt de waarde al direct. Maar is dat relevant? Doorgaans zal een rekensom aantonen dat het wel de moeite waard is om de afschrijvingen voor lief te nemen. De investeringen die het eerste jaar aan de auto gedaan moeten worden, zijn veel minder duur dan de constante reparaties aan een oudere auto. Het verbruik maakt de rekensom af. Dit zal aantonen dat het vooral zal lonen voor de mensen die veel rijden. Hoe meer kilometers je op jaarbasis maakt, hoe groter het verschil in verbruik zal zijn.

Lenen voor een nieuwe auto lijkt een luxe lening te zijn die niet nodig is, maar het zal blijken dat een rekensom volledig nieuwe inzichten kan geven in de situatie. En soms is comfort ook meer waard dan je van tevoren zal denken.